Enchiladat Härkiksestä matkalla väkevimpiin - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Härkis enchilada aineksia.
Härkis enchilada aineksia.
Texmex Härkistä.
Texmex Härkistä.
Valkoiset- ja härkäpavut kylpevät sopuisasti yhdessä.
Valkoiset- ja härkäpavut kylpevät sopuisasti yhdessä.
Härkis enchiladat menossa uuniin.
Härkis enchiladat menossa uuniin.
Härkis enchiladat valmiina nautittaviksi.
Härkis enchiladat valmiina nautittaviksi.
Härkis enchiladat matkalla vatsaan.
Härkis enchiladat matkalla vatsaan.

Enchiladat Härkiksestä matkalla väkevimpiin

Enchiladat Härkiksestä matkalla väkevimpiin

Tämä vuosi poikkeaa alullaan monessakin asiassa edeltäjistään. Maailmanpolitiikan kalansaalista en tässä lähde perkaamaan. Niiden vonkaleiden lisäksi olen kiinnittänyt huomioita ruokalehtien erilaiseen tammikuuhun. Perinteisestihän vuoden ensimmäisessä numerossa kerrotaan miten laitat helposti ja edullisesti kevyttä arkiruokaa, jolla joulukilot jäävät muistojen joukkoon. Tänä vuonna kevyiden ruokien rinnalle ovat voimalla nousseet kasvisruuat. Muiden muassa Glorian ruoka&viini (1/2017) ja K-Ruoka (1-2017) ovat vuoden avausnumeroissaan näyttävästi esitelleet runsaasti erilaisia kasvisruokia ja –reseptejä.

Olen jo vuosia päättänyt lisätä kasvisruuan osuutta perheemme ruokavaliossa. Aikeet ovat aina kaatuneet laiskuuteen. Muuta selitystä ei ole tarjolla. Reseptien puutteeseen ei voi vedota. Netti on reseptejä pullollaan ja kirjastosta löytyy toinen toistaan herkullisemmin kuvitettuja reseptikokoelmia. Vuonna 2016 perinteisten kasvisraaka-aineiden rinnalle ponnistivat jalostetut kasvisproteiinilähteet, puhutuimpina Nyhtökaura ja Härkis. Nämä ovat osaltaan nostaneet kasvisruokaa kansan huulille. Mediassa seurattiin Nyhtökauran saatavuutta ja samalla tuli osoitetuksi, että suomalaiset osaavat jonottaa muutakin kuin ilmaisia ämpäreitä.

Ensimmäisen Härkis-kokeiluni tein syksyllä. Valmistin siitä spagettikastiketta. Lopputulos näytti jauhelihakastikkeelta, kuten tuotteen kehittäjien tarkoitus on epäilemättä ollutkin. Nostin kastikepannun tarjolle ja ilmoitin ruokana olevan spagettia ja kastiketta. Kuusivuotias neiti otti lautaselleen sekä spagettia että kastiketta. Maistettuaan ensimmäisen haarukallisen hän katsoi minua syvälle silmiin ja sanoi vakavalla äänellä: ”Nyt minä olen todella pettynyt. Haluan tavallista ruokaa. Haluan jauhelihaa”. Sillä hetkellä minulle valkenivat sekä imitaatioruokien hyödyt että haitat. Koska tuote näytti tutulta ja turvalliselta jauhelihakastikkeelta lapsi maistoi sitä ilman sen kummempaa kyselytuntia. Mutta maun ollessa tavallisuudesta poikkeava, iski pettymys kahta kovempana. Yritin perustella kasvisruokien lisäämistä liharuokia pienemmillä ympäristövaikutuksilla. Vastaus oli tyly: ”Minä en halua syödä kasviksia enkä mitään neulasia. Minä haluan lihaa!” Mielipide tuli kerralla selväksi.

En tietenkään näin helpolla luovuttanut. Päätin lähteä testaamaan Härkiksen lisäämistä asteittain. Eli siis osa jauhelihaa ja osa Härkistä. Ensimmäisenä testiruokana tein enchiladoja. Ne eivät kohdanneet hyljeksintää vaan saivat osakseen ylistävää palautetta. Koin onnistuneeni. Kyllähän Härkiksen maistoi, kun tiesi mitä makunysturöillään etsi, mutta kaiken kaikkiaan maut olivat sopusoinnussa keskenään.

Toiselle testikerralle löysin kaupasta maustamattoman Härkiksen lisäksi myös texmex- ja bbq-versiot. Valitsin enchiladoihin texmex-maustetun.

Tällaisella reseptillä aloitin perheemme ruokamatkan kohti vahvempia kasvisruokia:

Täytesoossi:
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 250 g Häskistä (texmex tai maustamaton)
  • sipuli
  • valkosipulin kynsi
  • mustapippuria
  • paprikajauhetta
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 1 tlk (n. 415 g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
  • 8 kpl tortillalettuja
Kuorrutesoossi:
  • 2 dl ruokakermaa
  • 150 g juustoraastetta
  • ripaus valkopippuria

 

  1. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli.
  2. Hienonna Härkistä terävällä veitsellä leikkuulaudalla. Paketissa on aina jonkin verran isompia ”paakkuja”, jotka ovat ikäviä kastikkeessa.
  3. Paista jauhelija ja sipulit öljyssä.
  4. Mausta.
  5. Ota puolet paistetusta jauheliha-sipuli-seoksesta talteen jotakin muuta ruokalajia varten.
  6. Lisää pannulle tomaattimurska ja pavut tomaattikastikkeessa.
  7. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  8. Lisää Härkis.
  9. Levitä soossia tortillaletulle ja kääri rullalle. Soossista riittää kahdeksaan tortillalettuun.
  10. Lämmitä ruokakermaa kattilassa ja sulata siihen juustoraaste. Mausta valkopippurilla.
  11. Kaada kuorrutesoossi tortillakääröjen päälle.
  12. Paista uunin keskiosassa 200 °C noin 20 minuuttia.
  13. Enchiladat ovat valmiit nautittaviksi

Texmex Härkis toimi enchiladoissa erittäin hyvin. Mausteet peittivät hyvin vienon herneen maun, jonka maustamattomasta pystyy tunnistamaan. Käsittääkseni tämä on juuri sitä paljon peräänkuulutettua sekasyöjien lihankäytön vähentämistä. Yhdestä jauhelihapaketista tuleekin yhden ruokalajin sijasta kaksi.

Tuomas Pelto-Huikko